Cu toții știm că un consum frecvent de pește este asociat cu starea de sănătate. Peștele și fructele de mare sunt o categorie aparte de alimente, care se potrivesc atât în contextul alimentației recomandate unui cadru patologic, cât și persoanelor sănătoase sau care își doresc să adopte un stil de viață echilibrat. Haideți să aflăm împreună în ce condiții și cum poate consumul acestei categorii de alimente să aducă beneficii nutriționale pentru sănătate.

Atunci când discutăm despre pește este important de reținut că există 2 mari categorii: pește gras și pește slab. Peștii grași se deosebesc de cei slabi prin conținutul mai bogat în vitamine liposolubile, în special vitamina D,  și grăsimi sănătoase din categoria acizilor grași polinesaturați omega-3, faimoși pentru efectele lor cardioprotective, antiinflamatoare și pentru implicațiile acestora în dezvoltarea congnitivă. În această categorie de pești se încadrează: somonul, macroul, păstrăvul și heringul. Mai mult decât atât, un aport considerabil de omega-3 se poate obține și prin consumul fructelor de mare: midii, stridii, calamar, crab, creveți. Dincolo de conținutul în acizi grași nesaturați, peștele consumat împreună cu oase (sardine, hamsie sau șprot) reprezintă o sursă excelentă de calciu, alături de lactate și legumele cu frunze verzi. În contrast, peștele slab conține un procent mai ridicat de proteine, iar datorită conținutului sărac în grăsimi saturate este unul dintre cei mai de seamă substituienți ai cărnii grase roșii. Fruntașii acestei categorii sunt șalăul, dorada, tonul și codul. În plus, printr-un consum regulat de pește și fructe de mare reușim să contribuim la atingerea necesarului de iod, seleniu și vitamina B12.

Cu toate acestea, pentru a ne bucura pe deplin de beneficiile nutriționale asociate consumului de pește și fructe de mare, trebuie să luăm în considerare 3 factori care pot influența calitatea  acestora:

  • Prăjirea în baie de ulei și la temperaturi ridicate este unul dintre factorii care pot modifica structura acizilor grași omega-3 din pește și fructe de mare. Astfel, cu scopul de a conserva omega-3 din aceste produse se recomandă alegerea unor tehnici culinare blânde de gătire: coacere, gătire în tigaie la temperaturi moderate cu utilizarea unei cantități mici de ulei de calitate (5-10g/ porție), gătire la grătar sau în folie de aluminiu.
  • Organele de specialitate recomandă consumul a cel puțin 2 porții de pește pe săptămână și cel puțin una dintre ele să includă pește gras. Cantitatea pentru o porție recomandată unui adult  este de aproximativ 120g.

În gama Healthy&Tasty by Laura am inclus peștele și fructele de mare în 4 combinații grozave, tocmai pentru a fi mai aproape de tine cu variante sănătoase și gustoase:

  • File de cod cu piure de țelină și salată de sfeclă roșie cu nuci
  • Pesto bol cu quinoa și creveți
  • Bowl cu somon teriyaki
  • File de păstrăv la gril, conopidă și salată de fasole roșie cu pătrunjel

Scrie un comentariu