Verdele a fost dintotdeauna culoarea asociată sănătății, aspect care nu este deloc lipsit de fundament. Legumele de culoare verde, fie că facem referire la legumele cu frunze verzi, fie la cele crucifere din familia cărora fac parte: brocoli, varza de Bruxelles, sparanghelul sau varza, conțin cantități generoase de vitamine, minerale și compuși biologic activi cu multiple beneficii pentru sănătate.
Primăvara este sezonul în care găsim cu mare ușurință în grădini și piețe reprezentanții cei mai de seamă a legumelor cu frunze verzi precum: loboda, leurda, spanacul, urzicile, varza kale dar și ceapa verde sau usturoiul verde.
Frunzele primăverii sunt surse importante de fibre alimentare care susțin sănătatea sistemului digestiv și mențin un tranzit intestinal regulat, conțin vitamina K implicată în procesul de coagulare al sângelui și vitamina C cu rol în imunitate. Cu toate că, datorită culorii verde închis, nu este un lucru predictibil, acestea conțin mari cantități de beta-caroten, compus precursor al vitaminei A, care protejează pielea împotriva radiaților ultraviolete.
Consumul regulat al acestor legume a fost asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, efect datorat fibrelor alimentare, potasiului precum și a compușilor biologic activi care posedă activitate antioxidantă. De asemenea, consumul unei porții zilnice de astfel de legume a fost asociat cu reducerea ratei de declin cognitiv.
Spanacul, alimentul reprezentativ al acestei categorii de vegetale, este una dintre cele mai valoroase surse dietetice de folat, nutrient important în orice etapă din ciclul vieții, mai ales în sarcină, datorită rolului esențial pe care îl are în sinteza materialului genetic.
Acest cocktail verde strălucitor caracterizat de o valoare nutritivă superioară, vine la pachet cu o valoare energetică minimă, mai exact, în medie 100 gr. de legume cu frunze verzi furnizează aproximativ 20-25 kcal. Această caracteristică le face ideale inclusiv în dietele hipocalorice care urmăresc reducerea ponderală.
Modalitatea ideală de consum este în varianta lor proaspătă, că baza pentru salate, însă acestea se pot integra în smoothie-uri, supe sau alte mâncăruri, cu recomandarea de a fi gătite prin tehnici culinare blânde precum gătirea la abur, sotarea sau fierberea pe perioade scurte.
Sunt totuși persoane care ar trebui să limiteze consumul acestor categorii de alimente.
Persoanele care sunt sub tratament cu anticoagulante trebuie să își păstreze consumul de legume cu frunze verzi constant în decursul unei săptămâni pentru a nu aduce modificări majore la aportul de vitamina K. Aceasta are efect anticoagulant, poate interfera cu medicația și poate crește riscul de sângerări. De asemenea, spanacul care este o sursa bogată de oxalați este contraindicat a se consuma în cantități mari de către persoanele cu istoric medical de pietre la rinichi formate din oxalați de calciu.
În gama Healthy & Tasty by Laura am integrat în numeroase preparate legumele cu frunze verzi. Te invitam să testezi următoarele preparate sănătoase și savuroase:
– Bowl cu somon teriaki
– Salată cu piept de pui și dressing cremos de avocado
– Falafel bol cu baby spanac