Una dintre cele mai vechi forme de fermentație a grâului este maiaua. Se presupune că aceasta a apărut în Egiptul antic (anul 1500 î.Hr.) și a rămas principala metodă până acum câteva secole, când a fost înlocuită cu bine-cunoscuta drojdie. Timpul, chiar dacă a trecut, nu a uitat proprietățile acesteia, astfel încât folosim cu grijă acest ingredient în pâinea La Casa
Timpul, chiar dacă a trecut, nu a uitat proprietățile acesteia, astfel încât folosim cu grijă acest ingredient în pâinea La Casa. Fermentația tradițională a pâinii cu maia se folosește de această ”drojdie sălbatică” și bacteriile din acidul lactic, ambele fiind prezente în mod natural în făină. Deși este un proces mult mai îndelungat de fermentare și necesită răbdare, cu siguranță este un ingredient sănătos care va conferi o textură unică pâinii La Casa.
Ești curios să afli cum se preparară maiaua? Ca pentru orice lucru bine făcut, este nevoie de răbdare! Cultura ”starter” începe prin amestecarea făinii și a apei, lăsându-le câteva zile să fermenteze, în acest timp hrănindu-l cu făină și apă zilnic. Această hrănire permite culturii să crească, fiind nevoie de aproximativ 5 zile până când drojdia și bacteriile din acidul lactic să dospească în mod corespunzător. Procesul este lin, dar îndelungat, în acest fel aluatul având o textură și aromă unică.
Deși atât pâinea convențională, cât și pâinea cu maia sunt făcute din aceleași ingrediente și același tip de făină, ele diferă în termeni nutriționali. Spre deosebire de pâinea convențională, pâinea cu maia La Casa excelează, având datorită procesului de fermentație o cantitate mai mare de proteine, vitamine (vitamine din complexul B, vitamina E), minerale, precum și prezenta prebioticelor. Prebioticele sunt o clasa de fibre solubile, care ajung să fie fermentate de bacterii și vor deveni la rândul lor, hrană pentru probiotice. Acestea au grijă ca sistemul nostru digestiv să funcționeze la parametrii optimi. Rolul lor este de a facilita absorbția unor minerale (cum ar fi calciul și magneziul), de a lupta împotriva discomfortului intenstinal și al sindromului de intestin iritabil.
Având această calitate, privitoare la prezența prebioticelor, pâinea cu maia s-a demonstrat ca poate fi digerată cu o ușurință mai mare. În plus, cu cât aluatul este mai fermentat, cu atât proporția fibrelor solubile din pâine va fi mai mare. Combinația de fibre și amidon rezistent (care trece prin intestin dar nu este digerat) generează o senzație de sațietate mai mare, altfel spus pâinea cu maia ne va ține mai mult de foame.
Pentru o felie de pâine cu maia La Casa (60g) vom primi 7 grame de proteine, 33 grame de carbohidrați, o cantitate scăzută de grăsimi (doar 1,5 grame), 15% din necesaul zilnic de fier, 17% din necesarul zilnic de mangan, 18% din necesarul zilnic de vitamina B1, 24% din necesarul zilnic de folat (vitamina B9) și 25% din necesarul zilnic de Seleniu.
Cu siguranță nu ne-am fi gândit că atât de multe proprietăți pot să existe într-o metodă veche de fermentare a pâinii, o bogăție de vitamine, minerale, fibre alimentare, prebiotice și multe altele, astfel încât maiaua merită întreaga atenție a noastră.